Klaas begon in '76 bij Meyvis. Daarvoor had hij HTS elektronica gedaan in Amsterdam. Liever was hij eigenlijk in een ziekenhuis gaan werken, maar de buurman van zijn moeder wist te vertellen dat Meyvis in Bergen op Zoom technici zocht. En daar heeft Klaas toen ook gesolliciteerd.
"Wat een goed idee dat er ook wat aandacht komt voor E&S, want bij Sysmex draait er natuurlijk veel om IVD. En Sysmex is vooral bekend voor hematologie. Nu is het nog vaak zo dat als we langs komen met Rion geluidsmeters, dat mensen vragen, ‘dat was toch altijd door Goffin Meyvis? En nu ineens Sysmex? Hoe zit dat?’. Mensen weten vaak niet dat Goffin Meyvis nu Sysmex is."
Kalibratie van geluidsmeters in eigen huis
"In 1992 begon de opzet om de certificering voor de kalibratie van (Rion) geluidsmeters te halen. Een onderhoud is goed, maar een certificering beter. Voorheen gebeurde dit door het Nederlandse meetinstituut, maar ook de politiek vond dat het niet langer tot de taken van de overheid behoorde. In 1996 was het dan gelukt om als bedrijf geluidsmeters te kalibreren. Veel klanten deelden van overheidswege ook bekeuringen uit, voor hen was het zeker belangrijk dat de apparatuur gekalibreerd is. De belangrijkste reden voor ons was natuurlijk klantenbinding, klanten komen steeds terug voor een goede service. Wat ook terugkwam was de accreditering. Ieder jaar weer het examengevoel… en ik heb examenvrees!’"
Verschil in geluidsmeters
"Bij Sysmex zijn wij leverancier van de geluidsmeters van Rion. Het verschil tussen de geluidsmeters van Sysmex en anderen (concurrenten) is dat de anderen veel goedkoper zijn. Maar die van Sysmex voldoen aan alle IEC normen specifiek voor geluidsmeters. Deze normen worden gecontroleerd door het PTB in Duitsland. Daarnaast zijn de goedkopere geluidsmeters gevoelig voor elektromagnetische straling. Dat wil zeggen dat die goedkopere meters reageren op bijvoorbeeld radiostraling en mobiele telefoons, waardoor je een heel ander resultaat krijgt. Onze meters van Sysmex hebben dit niet. Ook is de vorm van geluid veel belangrijker bij de goedkopere meters. Goedkopere meters geven foutieve metingen wanneer het geluid geen mooie sinusvorm (zuivere toon) heeft. Meestal geven ze het geluid dan veel te laag aan, wat (in sommige gevallen) tot gehoorbeschadiging kan leiden. En nog een groot verschil is dat de meters van Sysmex zeer gebruiksvriendelijk zijn, zeg maar gewoon ongelooflijk simpel!"
Geluid of trillingen?
"Het verschil tussen geluid en trilling is dat je geluid hoort, dat gaat door de lucht heen. En trillingen voel je, zoals bijvoorbeeld een vrachtwagen die langs rijdt. Een gebouw moet bijvoorbeeld voldoen aan SBR-normen wat betreft trillingen. En trillingen zijn ook belangrijk bij bijvoorbeeld de werken aan de Noord-Zuid-lijn in Amsterdam, waar de hele binnenstad op palen is gebouwd.
Er is wel een grensgebied: heel laag geluid kun je niet horen, maar wel voelen van binnen. Sommige gebouwen, met slechte ventilatiesystemen, kunnen inwendige trillingen veroorzaken door resonantie bij aanwezige mensen. Dit noemt men ook wel sick building syndroom. Het gebeurt ook bij windmolens. Een ander voorbeeld zijn de klokken van de kerktoren in Zürich. Die worden niet meer gebruikt omdat ze net dat specifiek aantal trillingen per seconde veroorzaken, als ze luiden, waardoor de toren zou instorten."