Review: Gilibrator 3, air flow kalibrator van de toekomst
Posted by Raphael Vankeirsbilck on 08/2018
De laatste jaren werd de kalibratiemarkt voor luchtbemonsteringspompen gedomineerd door twee toestellen. De Gilibrator 2 die werkt op basis van zeepvlies heeft zijn naam verworven door zijn hoge nauwkeurigheid. De BIOS Defender (Dry cal) daarentegen staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid in welke situatie dan ook. Beide toestellen hebben ook zo hun nadelen, Gilibrator 2 verliest aan gebruiksgemak doordat deze op basis van zeepvlies werkt. BIOS Defender is nauwkeurig genoeg, maar verliest terrein op de zeepvliestechnologie. Kortom, twee verschillende werelden met ieder zijn voor – en nadelen. Groot nieuws, want Sensidyne heeft de Gilibrator 3 gereleased. Het nieuwste paradepaardje van de Amerikaanse fabrikant is de opvolger van de Gilibrator 2. Zoals u leest volgen namen en nummers elkaar naadloos op. De volgende zal wel een "4" in de naam hebben ;-). Enfin, wat brengt de nieuwe air flow kalibrator?
Technologie
Het eerste wat opvalt is dat Sensidyne heeft geprobeerd een brug te slaan tussen de twee werelden. Ze zijn namelijk afgestapt van het zeepvlies en hebben gekozen voor een dry cal kalibrator. Een zeer gewaagde keuze, maar misschien geen gek idee als je bedenkt hoe handig het is als je enkel een batterij hoeft op te laden. Kalibreren in eenvoud en vooral nooit meer denken aan de zeep. Maar hoe zit het dan met de nauwkeurigheid? Geen zorgen want de kalibrator levert niets in ten opzichte van zijn voorganger met een nauwkeurigheid van 1% binnen de meetwaarde.
Flowcellen & kalibratierapporten
De Gilibrator 3 is verkrijgbaar met drie verschillende modules: low flow, standaard en high flow. Drie aparte cellen, in een klik en een wip omgewisseld. Wel even wennen zijn de nieuwe ranges, ze verschillen ten opzichte van de Gilibrator-2, Sensidyne heeft de ranges om aangepast om de nauwkeurigheid te verbeteren. Een andere feature is het generen van kalibratierapporten. Veel bedrijven werken nog niet met deze mogelijkheid. Echter, de kans is groot dat de Gilibrator 3 hier verandering in gaat brengen. Het is namelijk wel héél gemakkelijk om te werken automatische rapporten.
Design & Display
Het design van Gilibrator 3 wijkt af van zijn voorganger. Alhoewel, het design niet erg esthetisch is, hebben ze wel gekozen voor robuustheid. Klaar voor een drop-off-the-flat-test. Verder is het beroemde Sensidyne-blauw natuurlijk herkenbaar. Het LCD kleurenscherm is overzichtelijk, werkt simpel en dat maakt het fijn om met de Gilibrator 3 te kalibreren.
Conclusie
Sensidyne heeft met het introduceren van de Gilibrator 3 een prachtig product afgeleverd. De combinatie van nauwkeurigheid en gebruiksvriendelijkheid is precies hetgeen waar de markt op heeft gewacht. Zeker met de toekomstige uitbreiding van zeepvliescellen zal hij het hele gamma overstemmen. Aan al dit moois hangt natuurlijk een prijskaartje, maar gezien de kwaliteit en met name de hoge nauwkeurigheid is het voor ons een verantwoorde investering.