Sysmex Nederland
Menu

Gaan automatisering en flowcytometrie de urineanalyse veroveren?

Posted by Tim van Beek

De urinediagnostiek is een vakgebied apart. Als je het aan mij vraagt diepgaand en intrigerend, maar ook bekend als het ondergeschoven kindje in het labo. Vooral in vergelijking met andere disciplines loopt de urineanalyse vaak achter. Zo is het manueel verrichten van een meting helemaal geen uitzondering. Sysmex wil zorgen voor verandering met de UN-series. Het nieuwste concept van Sysmex combineert een flowcytometer met een vol-automatische stripreader. Van de hematologie weten we dat men de klassieke microscopie grotendeels heeft ingeruild voor automatisatie. Waarom zou een gelijkwaardige workflow niet voor de urinediagnostiek werken?

Huidige werkwijze

Veel labo’s in Nederland gebruiken strips als pre-screening en voeren daarna de sedimentanalyse manueel onder de microscoop uit. Om deze analyse uit te voeren wordt in de praktijk vaak een centrifugeerstap gebruikt, wat discutabel is gezien de literatuur bezinking gebied. Analisten verliezen ook waardevolle tijd bij het analyseren van crowded samples door het verdunnen ervan. In België zien we dat de ontwikkeling al verder staat met betrekking tot automatische sedimentenanalyse. Dit was een logisch gevolg van de terugbetaling van de sedimenten. Desondanks vraagt de analyse van urine in beide landen om veel manuele stappen. Tevens lopen we er in de microbiologie tegenaan dat het wachten op de uitslag van een kweek tijdrovend is. Kortom, genoeg ruimte voor nieuwe innovaties. Maar kunnen de UN-series hierin iets betekenen?

Het concept

De nieuwe visie van Sysmex zorgt voor een belangrijke verandering in de huidige werkwijze. Door een vol-automatische stripreader te combineren met een flowcytometer kan het overgrote deel van alle analyses volledig automatisch gevalideerd worden. Optioneel kan het resterende deel van de analyses door een automatische digitale microscoop worden verwerkt. Met als resultaat meer standaardisatie van analyses en meer tijd voor analisten om zich bezig te houden met de bijzondere klinische gevallen. Prettige bijkomstigheid: de systemen kunnen modulair aan elkaar gekoppeld worden, waardoor er voor elk labo een ideale oplossing is.

Klinkt vooruitstrevend, maar ik moet dan betalen voor reagens?

Dat klopt, flowcytometers werken met reagens en dat betekent dat er kosten aan verbonden zijn ten opzichte van geautomatiseerde microscopie. Buiten het feit dat metingen vele malen betrouwbaarder zijn (een meting wordt gebaseerd op grote volumes, wat statistisch beter is), vallen de kosten in de realiteit mee. Allereerst zorgt het concept voor een betere screening waardoor er minder manueel bekeken moet worden. Bovendien is er een besparing op het aantal FTE’s, zeker wanneer er sprake is van een groter aantal testen per dag. De kosten per test worden ook beduidend lager naarmate de aantallen toenemen. Dit in tegenstelling tot geautomatiseerde microscopie, waarbij de kosten lineair stijgen vanwege de verbruiksartikelen (bijvoorbeeld cuvettes). Zie figuur 1 voor het verschil in kosten.

‘Flowcytometrie verlegt de grenzen’

Sysmex heeft op basis van haar succesvolle ervaringen uit het verleden wederom voor fluorescentie flowcytometrie gekozen. Het opent de deuren voor nieuwe research parameters. Momenteel zijn de drie meest prominente parameters: Osmolaliteit, conductiviteit en atypische cellen. Daarnaast had Sysmex nog een verrassing in petto, want naast de bekende UTI en RBC aanduiding  heeft deze nu ook een BACT info (GRAM +/-) aanduiding wat zeker een meerwaarde geeft. Deze grote verandering is interessant voor de microbiologie aangezien direct de juiste antibiotica kan worden voorgeschreven.

Het verdict

We kunnen stellen dat het urineconcept een aardige impact heeft op de huidige werkwijze. Verschillende klinische labo’s en niet te vergeten de microbiologie maken immers al gebruik van de urinestraat en dat is een zeer belangrijk signaal naar de urinediagnostiek. Verandering kan weerstand oproepen, maar ook prikkelen en vooruitgang bieden. En het is vooral dat laatste, waardoor ik verwacht dat de nieuwe zienswijze van Sysmex hoge ogen gaat gooien in de urinediagnostiek.

Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.