De optionele toepassing voor het tellen van bloedplaatjes met fluorescentie ‘PLT-F’
De PLT-F-toepassing die beschikbaar is voor analyzers uit de XR-Series en XN-Series is ontworpen als een speciaal meetkanaal om nauwkeurige en precieze bloedplaatjestellingen te leveren bij routine hematologieanalyses, zelfs met ernstig trombocytopenische of anderszins uitdagende samples, zoals interferenties. Een speciale reagenscombinatie is specifiek voor dit doel ontworpen.
De fluorescentiemarker labelt specifiek bloedplaatjes en geen van de andere bloedcellen. Dat minimaliseert interferenties en is de belangrijkste reden voor de extreem goede correlatie met de CD41/CD61-immuunflowcytometriemethode.* Een andere reden daarvoor is de hoge meetnauwkeurigheid in het lage concentratiebereik, aangezien het PLT-F-kanaal een vijfvoudig volume van het geaspireerde sample analyseert in vergelijking met de standaard DC-detectiemeting.
PLT-F-analyse levert een snelle en volledig geautomatiseerde kwantificering van de onrijpe bloedplaatjesfractie (IPF en IPF#). De IPF-parameters ondersteunen een snelle en efficiënte differentiële diagnose van trombocytopenie, omdat ze door artsen gebruikt kunnen worden als een eerste suggestie of de mogelijke oorzaak in het beenmerg of in het perifere bloed ligt.*
Bij samples met ernstige trombocytopenie en samples met een actiemelding betreffende een onbetrouwbaar, door DC-detectie gemeten bloedplaatjesresultaat, activeren de regelsets van de XN- en XR-Series automatisch de meting van PLT-F als reflextest. Dat zorgt ervoor dat alleen samples die de reflextest nodig hebben, gemeten worden in het PLT-F-kanaal, waardoor een efficiënte en economische werking van de PLT-F-toepassing wordt gegarandeerd.
Voor patiënten met onduidelijke trombocytopenie activeert de optionele TWO (trombopoëse workflow optimalisatie) toevoeging van de Extended IPU de PLT-F-analyse om de klinisch relevante informatie van de IPF-parameter beschikbaar te maken. Die automatische beslissing helpt bij het standaardiseren en stroomlijnen van uw gehele bloedplaatjesworkflow, gebaseerd op een volledig aanpasbare regelset.
PLT-analyse met fluorescentie-flowcytometrie
De membranen van de bloedplaatjes worden geperforeerd door het lyse reagens, maar de cellen blijven tijdens dit proces grotendeels intact. Vervolgens labelt de fluorescentiemarker specifiek het RNA in de bloedplaatjes, waarbij interferentie met andere cellen of fragmenten van vergelijkbare grootte wordt vermeden. Dat is te danken aan het labelen van celorganellen rijk aan nucleïnezuren, zoals mitochondriën en endoplasmatisch reticulum, in plaats van celmembranen.
Met behulp van het voorwaarts verstrooide licht dat de grootte weergeeft en het fluorescentiesignaal dat de gelabelde nucleïnezuurinhoud weergeeft, worden de bloedplaatjes gescheiden van de rode en witte bloedcellen en dienovereenkomstig weergegeven in het PLT-F-scattergram.
De PLT-F-toepassing maakt ook een snelle en volledig geautomatiseerde kwantificering van de onrijpe bloedplaatjesfractie (IPF en IPF#) mogelijk. Onrijpe bloedplaatjes kunnen worden gescheiden van rijpe bloedplaatjes omdat ze meer RNA bevatten dan rijpe bloedplaatjes, wat tot uiting komt in verhoogde fluorescentiesignalen. Omdat ze ook iets groter zijn, is hun voorwaartse verstrooiingssignaal ook sterker dan dat van rijpe bloedplaatjes.
De onderstaande afbeelding toont het standaard PLT-F-scattergram met een normale celverdeling.
De XR-Series gebruikt signalen van de verstrooiing van laserlicht onder twee hoeken (FSC en SSC) en fluorescentiesignalen (SFL). Elke gedetecteerde bloedcel heeft zijn eigen x-, y- en z-coördinaatwaarden die respectievelijk het FSC-, SSC- en SFL-signaal vertegenwoordigen. Met behulp van geavanceerde algoritmen kan de XR-Series celtypen, met name afwijkende cellen, identificeren en clusteren op basis van hun celgrootte, interne complexiteit en DNA/RNA-gehalte. Het resultaat van deze analyse wordt weergegeven in de 3D-scattergrammen, die in elke richting gedraaid kunnen worden om de celpopulaties vanuit verschillende hoeken te inspecteren.
Voordelen voor laboratoria en artsen
- Bij afwijkingen en lage aantallen wordt het nauwkeurig en precies tellen van bloedplaatjes een uitdaging. De PLT-F-toepassing en het bloedplaatjesbeheerconcept van Sysmex zorgen ervoor dat een laboratorium betrouwbaar kan rapporteren, terwijl hun gehele bloedplaatjesworkflow wordt gestroomlijnd en de doorlooptijd wordt verkort. Het tijdrovende proces om bloedplaatjes handmatig te tellen of andere technologieën en hulpmiddelen te gebruiken, is niet meer nodig.
- Voor samples met een onnauwkeurige telling door afwijkingen of een zeer laag aantal bloedplaatjes voert de analyzer uit de XR-Series of XN-Series automatisch een reflexmeting uit in het speciale bloedplaatjesmeetkanaal PLT-F.
- PLT-F-analyse lost de meeste interferenties op die aanwezig zijn bij DC-detectie, omdat de fluorescentiemarker specifiek bloedplaatjes labelt. Er is dus geen interferentie, zelfs niet in de aanwezigheid van gefragmenteerde rode bloedcellen. Foutief lage tellingen door grote bloedplaatjes komen niet meer voor met PLT-F-analyse, en bloedplaatjesklonters worden gedetecteerd in het PLT-F-kanaal en aangegeven door de analyzer.
- Er is ook een hoge precisie bij bloedplaatjestransfusiedrempels, dankzij de fluorescentietechnologie en het 5-voudig hogere telvolume – dat ondersteunt het nemen van klinische beslissingen.*
- De resultaten zijn direct vergelijkbaar met de referentiemethode voor immuunflowcytometrie CD41/CD61. In veel wetenschappelijke onderzoeksartikelen bleek PLT-F zeer correlatief te zijn met deze methode.*
- De onrijpe bloedplaatjesfractie IPF ondersteunt de differentiële diagnose van trombocytopenie.*
- De aspiratievolumes in volbloedmodus zijn slechts 88 μL, en het PLT-F-profiel kan zelfs in de predilutie modus worden geanalyseerd, wat bijzonder voordelig is bij het meten van IPF uit een neonataal bloedsample ter ondersteuning van de differentiële diagnose van neonatale trombocytopenie.
- Het aantal onrijpe bloedplaatjes IPF# telt de bloedplaatjes die het laatst in het beenmerg zijn geproduceerd.*
- De optionele TWO toevoeging die in de Extended IPU is ingebouwd, ondersteunt het monitoren van trombocytopeniepatiënten en optimaliseert PLT-F-triggers om vergelijkbare bloedplaatjesresultaten gedurende de vervolgperiode te garanderen.
* Voor verwijzingen naar onafhankelijke publicaties kunt u onze publicaties bekijken of contact opnemen met uw plaatselijke Sysmex-vertegenwoordiger.
Voor whitepapers van Sysmex kunt u terecht in onze bibliotheek met wetenschappelijke documenten.
Documenten om te downloaden
-
Clinical information card: Managing immune thrombocytopenia (ITP) treatment effectivelyPDF (335 KB)
-
Clinical information card: Identifying poor antiplatelet drug response and its risks early onPDF (342 KB)
-
Clinical information card: Immediate support for determining the cause of thrombocytopeniaPDF (330 KB)
-
Lab card: The expert channel for platelet managementPDF (379 KB)
-
Lab card: Get the best platelet result for each sample without delayPDF (2 MB)